Er is een onbevangen buitenstaander nodig om de eigenheid van organisaties (terug) te vinden en te versterken. Iemand die zonder oordeel kan kijken en luisteren.

Die bronnen raadpleegt. Interviews houdt met medewerkers en klanten. Maar soms ook met prospects en stakeholders. Om vervolgens samen met de leiding consequenties te trekken. Antwoorden te vinden op existentiële vragen. Zoals wat is onze relevantie? Wat is onze droom? Hoe ver reikt onze ambitie? Wat wordt onze missie?

De eigenheid wordt vastgelegd in een merk- of corporate paspoort. Vaste onderdelen van het paspoort zijn ziel, waarden, droom, missie en ambitie. Het paspoort kent vele verschijningsvormen. Is voor organisaties vaak een corporate statement. En daarmee een belangrijk communicatiemiddel. Zowel intern als extern. Wordt soms verwerkt tot een bijzonder boek(je) en/of een corporate film.

Onderstaand filmfragment is uit The Matrix. Deze scène gaat over kiezen. En hoe moeilijk kiezen eigenlijk is. Want wanneer je een duidelijke keuze maakt sluit je per definitie andere mogelijkheden uit.