Is het mogelijk met een nieuwe organisatie de mores van een complete branche te veranderen? Het is de vraag die ik mezelf steeds weer stel aan het begin van elk initiatief. Ik heb een lijstje met branches waar ik graag de boel zou willen opschudden. En de zorg is daar een van. Dus toen Hennie van Tintelen, bestuurder van zorgcoöperatie Thuisbasis Brabant, mij vroeg hem te helpen bij het bedenken en opzetten van een nieuw en grensverleggend initiatief in deze branche, hoefde ik niet lang na te denken. Ook het tweede aspect waar ik potentiële opdrachtgevers op selecteer, hun ongebruikte potentie, oftewel hun vermogen tot persoonlijke groei, scoorde Hennie hoog.

Na vier uitgebreide gesprekken stonden de contouren van wat even later Wunderbar zou gaan heten. Zoals bij elk initiatief ben ik voorstander van volledige openheid tijdens dit proces. Om elke stap die je zet te borgen door die met de buitenwereld te delen. En omdat in het geval van Wunderbar de reacties vanaf het eerste begin nogal overweldigend waren, was het zaak snel door te pakken. Niet volgtijdelijk, maar op alle borden simultaan te schaken. De tijd was schijnbaar rijp voor een initiatief als Wunderbar.

Dus terwijl de eerste aftastende gesprekken met investeerders plaatsvonden, werd er ook gezocht naar mogelijke partners, medewerkers en opdrachtgevers, werd de look-and-feel en de tone-of-voice ontwikkeld, de url vastgelegd, het merk gedeponeerd en de statuten voor de coöperatie opgesteld. Dat kan alleen wanneer de uitgangspunten helder zijn. De strategie staat als een huis. Je volledige overeenstemming met elkaar hebt over het hoe, wat en waarom. Pas dan kun je improviseren. Het toeval een kans geven. Snel en wendbaar zijn. Opportunistisch handelen.

Wunderbar wil een voorbeeld zijn. Voor de branche, de samenleving en de zorgbehoevenden. Laten zien wat er allemaal mogelijk is. Wanneer je de begaande paden verlaat. Denkt vanuit de gebruikers. Hen niet meer als patiënten tegemoet treedt, maar gewoon als medemens. De doelgroep bestaat uit ouderen, gehandicapten, mensen die langdurig verpleegd moeten worden, moeten revalideren of om uiteenlopende redenen niet meer thuis kunnen wonen.

Wunderbar helpt zorgbehoevenden met het organiseren van hun eigen zorg. Op de plek en in een ruimte van hun dromen. Omringd door professionele hulp die men zelf heeft uitgekozen. En met de focus op dat wat je allemaal nog wél kunt. Hoe je je leven – ondanks die handicap – zo aangenaam mogelijk kunt voortzetten.

Er was ons al een aantal voorbeelden opgevallen hoe je zoiets kunt aanpakken. In Nederland, maar ook in andere landen en werelddelen. Stuk voor stuk was men bezig geweest het wiel uit te vinden. Tegen dezelfde problemen opgelopen. Bovendien tellen die verschillende initiatieven niet bij elkaar op. Het blijven uitzonderingen van een klein select groepje inventieve doorzetters.

Wunderbar wil een grotere bekendheid geven aan wat er eigenlijk allemaal mogelijk is. Ervaringen bundelen. Er allerhande professionals bijhalen. Het moest dus een platform worden. Waar al die kennis, kunde en ervaring voorhanden is hoe je zoiets moet aanpakken. Wat er allemaal bij komt kijken. Waar je tegenaan loopt. Zodat er een versnelling en schaalvergroting op gang kan komen. Deze aanpak een serieus alternatief kan worden voor de steeds onpersoonlijker en bijna industriële aanpak van de zorg. Waar de menselijke maat bijna is verdwenen. Wantrouwen, controle, kostenbeheersing en kostenreductie de keuzen bepalen. En waar steeds meer mensen moeite mee hebben.

We zijn inmiddels anderhalf jaar verder na ons kennismakingsgesprek. De dynamiek is overweldigend. De vaart zit er flink in. De presentaties en gesprekken met allerlei potentiële stakeholders zijn in volle gang. De eerste drie projecten zijn opgestart. Ik zal dit stukje dan ook regelmatig updaten. Jullie verslag doen van de opmars van Wunderbar.

www.wunderbar.care

(juni 2019)

Download het merkpaspoort van Wunderbar.

logo en logo-varianten

illustraties voor logo’s en animaties

Visitekaartje

Keynote-presentatie

site (wunderbar.care)

site (wunderbar.care)

site (wunderbar.care)

schetsen posters