De eerste keer dat ik Marie-José Hoefmans ontmoette, een van de drie initiatiefnemers achter de organisatie die later Schluss zou gaan heten, op die mooie zomerdag op dat terras in het centrum van Haarlem; werd ik bepaald niet enthousiast van haar verhaal. Ik vond het weinig origineel. Het leek op de zoveelste app die iets heel slims beloofde. Maar waarvan je al bij voorbaat weet dat het een stoffig bestaan zal gaan lijden in een achteraf hoekje van de App-store.
Veel van de studenten die ik mag begeleiden op hun eerste schreden in ondernemersland, die de minor of master van ACE (Amsterdam Centre for Entrepreneurship) volgen, een afdeling van de economische faculteit van de Universiteit van Amsterdam; komen vaak al na een weekendje brainstormen met een dergelijke app op de proppen. Een app waar ze dan heel enthousiast over zijn, maar waar ik, als hun coach, al mijlenver zie aankomen, dat dit idee óf al lang bestaat, óf dat er waarschijnlijk geen kip op zit te wachten.
Maar toen Marie-José begon over de persoonlijke gegevens van mensen waar organisaties vaak slordig mee omspringen, over het Centraal Patiënten Dossier dat door mensen zowel als zegen als angstige ontwikkeling wordt beschouwt, en dat we het inmiddels bijna normaal zijn gaan vinden dat we bij sociale media en de meeste app’s betalen met misschien wel het kostbaarste dat we bezitten: onze persoonlijke gegevens, oftewel onze identiteit; toen zat ik direct op het puntje van mijn stoel.
De volgende vier ontmoetingen in het Lloyd Hotel in Amsterdam, waar ook de twee andere partners bij aanschoven, technische man Bob Hageman en logistiek specialiste Angelique Wiltschek, bleven de gesprekken pendelen tussen de propositie van een slimme en handige app waarmee je persoonlijke gegevens met anderen kon uitwisselen en real time aanpassen; en het inslaan van een volslagen nieuwe weg op internet met een app waarmee je weer de controle terug zou krijgen over je eigen persoonlijke gegevens. Gegevens die je naar believen kon uitbreiden, inkrimpen of geheel en al deleten. Bij je gehele netwerk, delen ervan of juist bij die ene persoon of die ene organisatie.
In de ene propositie ben je een van de vele app’s die schreeuwen om aandacht. En bij de andere ben je de eerste app die een compleet nieuwe weg inslaat, een diametraal ander verdienmodel hanteert, volstrekt nieuwe normen en waarden op internet introduceert. Een rolmodel wordt voor elk ander initiatief dat hierna zal volgen. Bij het eerste idee mag je blij zijn met een paar duizend gebruikers en bij het tweede ga je denken in miljarden. Bij nummer één heb je genoeg aan een ton krediet en bij nummer twee gaat het over een investering van vele miljoenen.
En nog belangrijker: bij de eerste optie treedt je in de voetsporen van vele anderen, en bij de tweede verken je nieuwe horizonten. Ben je met iets heel nieuws en vooral met iets heel groots bezig. Iets waar de meeste ondernemers waarschijnlijk flinke hoogtevrees van zouden krijgen. Maar daar bleek hier geen sprake van. Marie-José ontwikkelde zich meer en meer tot de vanzelfsprekende aan- en woordvoerder van deze start-up. En ook de andere twee groeiden in hun rol. Het cliché dat technische mensen zich niet zouden kunnen inleven in anderen kon na onze eerste ontmoeting meteen al bij het grofvuil.
We zijn nu bijna drie jaar verder. Er is een duidelijke keuze gemaakt. De strategie staat als een huis. Er is een naam waar iedereen blij mee is. Evers + de Gier, een jong Rotterdams designbureau, heeft de look-and-feel ontworpen en Maus Bulhorst tekent de illustraties. De app is klaar. De software wordt nu omgezet naar Open Source zodat iedereen kan mee-ontwikkelen. Er zijn gesprekken met investeerders, het bedrijfsleven en de overheid. Met deze laatste partij werkt Schluss inmiddels aan een omvangrijke test. Van de drie oorspronkelijke initiatiefnemers is er inmiddels een afgevallen. De twee overgebleven partners hebben in hun persoonlijke ontwikkeling enorme stappen gezet. Zijn er inmiddels aan gewend dat ze met iets gigantisch bezig zijn. En dus langzaamaan afstand moeten nemen van hun kindje. Zij vele anderen bij dit initiatief moeten betrekken. En ik ben blij. En trots. Op wat hier in korte tijd is ontstaan. En de potentie die het heeft. Alles of niets. Dat is het spel dat hier gespeeld wordt.
Laatste update: Schluss is inmiddels genomineerd. Voor de Nederlandse Privacy Award en de Internet Innovatie Award 2018. En aan- en woordvoerder Marie-José Hoefmans is genomineerd voor de Techionista Award. 7 januari is een drie man sterke delegatie van Schluss in het kielzog van Startup Delta naar de CES in Las Vegas gegaan om daar Schluss te promoten. Nieuwe ontwikkelaars en investeerders te vinden. M.a.w. de vaart zit er goed in. En deze case zal dus regelmatig aangevuld worden.
(januari 2018)
Lees recensie opdrachtgevers Marie-José Hoefmans, Bob Hageman en Angelique Wiltschek
Download het merkpaspoort van Schluss
Logo
2 versies logo
Visitekaartje
Inlogpagina
Site
Tijdlijn op site
Tijdlijn op site
Leaflet
Keynote-presentatie
Column (maart 2018)
Blog (april 2018)