Het idee om een alternatief te ontwikkelen voor de traditionele balans kwam van de Raad van Inspiratie van Manifesto. Een gremium waarin Kees Klomp, Jan van Betten, Jan de Dood en ik zitting hebben. Vooral Kees bleek een groot voorstander om iets nieuws te ontwikkelen omdat, zo betoogde hij, betekenisvolle bedrijven geld nog slechts als middel zien en dus behoefte hebben aan een nieuw instrument dat de dieperliggende waarden van betekenisvolle organisaties zichtbaar, meetbaar en vergelijkbaar maakt.

In eerste instantie was ik sceptisch, niet over dit idee, maar ik bang was dat het zou afleiden van de focus van Manifesto. Maar het werkte andersom. Door de ontwikkeling van wat later Schaal van Betekenis / Scale of Significance zou gaan heten, kreeg Manifesto een extra boost.

Eigenlijk is de gedachte achter de Scale of Significance de uiterste consequentie van de strategie van Manifesto en is dit nieuwe instrument een voortzetting van haar scorebord. Deze app, die nog volop in ontwikkeling is, laat niet alleen de gebruikelijke resultaten van bedrijven (bijna) real time zien, maar toont ook de zachte waarden en de samenhang tussen die twee, en hoe die zachte waarden het uiteindelijke succes bepalen.

Samen met Karen André ontwikkelde Erik Friedeberg van Manifesto een eerste ruwe opzet waar ik verder mee aan de slag ging: een naam bedacht en een presentatie maakte om dit idee met derden te delen. Ondertussen was Erik een podcast gestart, bevroeg hij topmensen uit de financiële wereld en begon steeds weer met een vaste vraag: ‘Vind je/u dat een balans de juiste waarde van een bedrijf weergeeft?’ Zelfs de meest verstokte aanhangers van de oude economie antwoordden ontkennend en dat gaf te denken: de tijd was er schijnbaar rijp voor. De grote behoefte aan een nieuw instrument bleek ook uit de grote toeloop van mensen die mee wilden doen. Binnen de kortste keren kwam een geweldige dynamiek op gang, en ontstond het plan om op korte termijn een Creathon te houden om het draagvlak verder te vergroten.

Voor het eerst ontstonden de contouren van een nieuwe organisatie zonder een gedegen onderbouwing vooraf, en dan word je weer eens geconfronteerd met het belang van zo’n merkpaspoort. Ook voor de huisstijl was tijd noch geld, dus putte ik uit de rijke vormtaal van Manifesto. Dat had ook voordelen, want het maakte voor iedereen duidelijk waar dit nieuwe initiatief vandaan kwam. De bedoeling is dat later, wanneer er tijd en geld is, deze huisstijl verder zal evalueren in een eigen unieke vormtaal.

Ben je geïnteresseerd in de gedachte achter de Scale of Significance download dan hier het merkpaspoort.

Vorig jaar december werd de Creathon gehouden in Circl dat ons door ABN-AMRO ter beschikking werd gesteld. Inmiddels zijn er twee groepen ontstaan: die van de beweging die allengs groter wordt en het kleine groepje ontwikkelaars dat het daadwerkelijke instrument in korte ontwikkelingsronden verder uitontwikkeld en de resultaten regelmatig met de beweging spiegelt.

Verzekeraar ASR heeft inmiddels bij de Scale of Significance aangesloten, evenals de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

www.ScaleofSignificance.org

(juni 2019)

Download het merkpaspoort van de Scale of Significance

briefpapier en investeerders teaser

key-note

aankondiging creathon sociale media

Flyer A5

A0-posters

Beelden van de creathon in Circl

Filmpje opgenomen tijdens de Creathon op 7 december 2018 in Circl op de Zuidas in Amsterdam

Filmpje tijdens de presentatie van De Scale of Significance bij Manifesto Amsterdam voor ambassadeurs van New Financial Forum. Beide filmpjes zijn onderdeel van een grote documentaire die cineast Sico van der Plas en ik maken over de ontwikkeling van de Scale of Significance.

Blog van 28 mei 2019

Blog van 23 april 2019

Essay in zomernummer New Financial Magazine, juni 2020