De BNR-Business Club organiseerde mei 2014 i.s.m. Brown Cow een massale coaching sessie voor haar leden. Ook ik kreeg twee mensen van deze club toegewezen. Ondernemers, die ik in half uur tijd een paar stappen verder moest brengen. Een van die twee was Erik Friedeberg, de man achter het initiatief dat Manifesto zou gaan heten.

Erik was getriggerd door de dingen die in dit half uur ter sprake kwamen. Hij wilde verder praten. Dat werd een serie enerverende ontmoetingen, waarbij wij dezelfde gedachten hadden over de accountancywereld, de maatschappelijke rol die deze branche uit het oog is verloren, haar sterk vervaagde normen en waarden, de focus op winstmaximalisatie, het onvermogen zich in te leven in de ondernemer en de onderneming, en de onwil van deze beroepsgroep om daadwerkelijk te veranderen, om noodzakelijke, radicale stappen te zetten.

Losjes en als vanzelf ontstonden de contouren van een nieuw landelijk netwerk van bedrijfsadviseurs en accountants voor het MKB. Een coöperatie waar de leden, de klanten het voor het zeggen hebben. De weerslag van onze ontmoetingen legde ik zoals altijd vast in een merkpaspoort. Dit schreef zichzelf, en stond meteen als een huis.

Wij vergeleken onze bevindingen met andere recente initiatieven uit de branche. Maar wat in deze wereld als vernieuwend wordt beschouwd, bleken kleine en vaak cosmetische veranderingen, efficiency-slagen of minimale instrumentele verbeteringen te zijn. De omarming van de huidige technische mogelijkheden en het gebruik van big data bleek voor de kopgroep van deze beroepsgroep, de Big Four, zo ongeveer het walhalla van vernieuwing te zijn. Opnieuw werd mij duidelijk hoe ver de financiële wereld, de banken, verzekeringsmaatschappijen en accountskantoren, achterlopen op de rest van het bedrijfsleven en vooral op de jongste maatschappelijke ontwikkelingen.

Deze nieuwe keten beschouwt het administreren als commodity, als backoffice werkzaamheden. De focus ligt op advisering. Op het coachen en spiegelen van ondernemers. En dit alles voor een vaste prijs. Naast de teams van bedrijfsadviseurs en accountants, is er een vliegende brigade geformeerd van specialisten. Fiscalisten, juristen, marketing-, pensioen en HRM-mensen, die de opdrachtgevers waar dat nodig en gewenst is bijstaan. Ook voor deze specialisten hanteert Manifesto vaste prijzen.

Anders dan meestal het geval is bij een nieuw bedrijf, kwamen de instrumenten voort uit het concept en niet andersom. Naast de verplichte jaarrekening werd een ondernemersrapport ontwikkeld, een document dat meer zegt over de vitaliteit van de onderneming en de ambitie van de ondernemer, en dat o.a. voor korting op bankkredieten gaat zorgen. Ook werd een persoonlijk scorebord bedacht, waar elke ondernemer real time en zonder boekhoudkundige kennis in één oogopslag kan zien hoe zijn of haar onderneming er voor staat. Of zijn verrichtingen in lijn zijn met die van soortgelijke ondernemingen. Maar ook hoe de persoonlijke ontwikkeling zich voltrekt.

Verder krijgt elke nieuwe klant, een door de accountant ondertekent manifest. Waarin deze vergaande beloften doet. Zich verplicht alles uit de kast te halen om de ondernemer te laten excelleren. Te helpen zijn of haar missie te realiseren en de droom dichterbij te brengen. De naam van deze coöperatie lag voor hand, kwam zoals altijd bij mijn aanpak voort uit de conclusies van het merkpaspoort.

Op 29 juni 2015 ging de pilot-vestiging van Manifesto in Amsterdam van start met een eerste serie launching customers. Een aantal familiebedrijven, maatschappelijke ondernemers, ideële organisaties en ambitieuze Zzp’ers. Inmiddels zijn de kinderziekten verholpen, draait de administratiefabriek foutloos, is de bètaversie van het persoonlijk en realtime scorebord klaar en werd er een succesvolle crowdfunding gehouden om meerdere vestigingen te openen en uiteindelijk op te schalen naar een landelijke dekking. Te beginnen met een vestiging in Breda die afgelopen zomer geopend werd.

Inmiddels zet Manifesto een volgende stap. Heeft zij een begin gemaakt met het waarderen van bedrijven en organisaties anders dan in geld. Waarom? Omdat steeds meer bedrijven en organisaties niet op winstmaximalisatie uit zijn. Geld slechts een middel is om hun maatschappelijke doel te realiseren. Er dus een andere manier moet komen om hen op de juiste manier te waarderen.

(januari 2018)

Lees recensie opdrachtgever Erik Friedeberg

Download het merkpaspoort van Manifesto

www.manifesto.nl

Logo

Site

Huisstijl

Manifest van Manifesto

interieur

Persoonlijk (realtime) scorebord